23.12.2019

Copyright Jumppe

Se on moro!
Edellisen päivityksen jälkeen on sattuillut yhtä sun toista mutta myös projektit ovat edenneet. Koetan saada huumoria tuonne tilanneraportin sekaan, jos ei oikein onnistu se tarkoittaa vaan sitä että äijä on liian täpinöissään. Ihan alimmaisena on sitten pelkkä huumoripläjäys elävästä elämästä, toivottavasti maistuu.

Levysoittimen kanssa on päästy niin pitkälle että koppa alkaa olla valmis, elektroniikkapuoleen on osat haettu ja mekaniikka pamautettu osiksi. Eli, hyvin on isot mahdollisuudet taas että käy ohraisesti.

IMG_20191223_183310.jpg

Kopan sai puhdistettua aika mukavasti niinkin jämäkällä tuotteella kuin kynsilakanpoistoaine. Nykyään on sellaista jossa ei ole asetonia ollenkaan joten oli aika turvallista käyttää. Sillä lähti enin lika mitä tarvi, ne mitä jäi, sai jäädä. 

IMG_20191223_183254.jpg
Keinonahka tai mitä ikinä vanerisen kopan päällä oleva aine onkaan, on muutamista kohdin kutistunut ja irvistää mutta ei taidot riitä lähteä lämmittämään/venyttämään joten jääköön se merkiksi siitä että soitin on juhliin osallistunut.
Jäljellä oleva ongelma kopassa on se että kantokahvan muovi on puolestaan laajentunut niin ettei se mahdu pyörimään kiinnikkeissään. Kiinnikkeet ovat pyöreitä ja kolhiintumattomia joten muuta selitystä en keksinyt.
Nyt pitäisi vaan keksiä konsti jolla saisin kahvan kiinni ja pyörimään niin että voisin hiomanauhalla kaventaa olakkeita hieman. Vilkaiskaa nuo kuvat niin hoksaatte mistä puhun. Tästä voi kehkeytyä hyvänlainen offensiivi mikäli tuon haluaa saada nätisti tehtyä, äkkiseltään en keinoa ole keksinyt. Uloimmaisten hiomiseen olisi jo idea mutta sisempiin sitä ei voi käyttää joten ihmettely jatkuu.

IMG_20191219_121427.jpg

IMG_20191220_095005.jpg

Elektroniikkaosion kanssa otin varaslähdön ja kirmasin SP Elektroniikkaan hakemaan uusia osia. Aivan vastaavia ei löytynyt, osien arvot ovat joko Lesan omia eli ovat tehneet komponentit itse tai silloin on vastus- ja konkka-arvot menneet eri hypyillä. Vastaavia tarpeeksi lähellä olevilla arvoilla löytyi toki.
Komponenttiluettelo on myös hauskaa luettavaa kun otsikot ovat italiaksi: resistori, condensatori, motore, jne. Herkkuna merkkilamppu joka on kerrassaan hauskasti "lampadina".
Ao kaupassa asiointi tällaisella puutelistalla on kuin karkkikaupassa olisi, pussiin katsellaan useasta laarista ostettavaa ja sisältö on lopussa samanlainen, monenkirjavaa herkkua. 

Kauppahan on muutenkin hauska, sitä pyörittää kaverini Pennasen pariskunta, Seppo ja Riitta. Myös kaupan työntekijät ovat hupaisia ja tuntevat jo meikäläisen ja läppä lentää. Kun kerroin mitä olen ostamassa ja kysäisin että mistä päästä aloitettaisiin niin sain vastauksen että: - miten olisi maksusta?
Myöhemmin piuhahyllyllä tonkiessani myyjä tuli komponenttipussia rapistellen ja sanoi: - nyt olisi 640:n edestä.
Mahtavaa palvelua huumorin kukalla höystettynä - ihan parasta.
Selvennykseksi sanottakoon että koko ostosreissu maksoi 8 euroa. Kahdeksan. Euroa.
Ei tämä restaurointi kovin kallista ole. No, on siinä pari putkea, jos ne joutuu uusimaan voi jokunen kymppi mennä.

 

Mainitsin edellisellä kerralla myös toisesta projektista. 
Joensuusta jo hehkuteltiin että se olisi speedway GM joka kyllä osina majoittuu tallissa, mutta ei se ole nyt se. Niihin rakkineisiin on nyt into tässä kohtaa loppu, katsotaan jos siihen jossain kohtaa jaksaa taas keskittyä. 
Sen sijaan puhuin Honda XR600R -93 enskavehkeestä. Hommasin ao ajokin syksyllä ja hauska pelihän se on. Mutta tietysti kävi niin että hetikohta ajoonoton jälkeen siihen tuli vika. Vilkut lopetti toimimasta. 

Toverit valisti minua että ei niitä tarvitse metsässä rymytessä. Tottahan se on. Mutta metsään mennään yleisiä teitä pitkin ja niillä liikkuessa niistä olisi siellä täällä ihan hyötyäkin. Enkä minä mihinkään metsään sillä, ihan metsäautotiet ja polut piisaa, niissäkin on menemistä kun on vähän ajokokemusta ao vehkeistä. 

Joten. Vilkkuja tutkimaan. Riemuissani ajattelin että mikäpä on tutkiessa kun kaupan mukana sain huoltomanuaalin johdotuskuvineen kaikkineen. Hah! Helppo nakki ja piece of cake. 
Minun pyörässä on kaksi staattoria, toisesta tehdään tasasuuntaajalla sähköt DC-piirille ja toisesta sitten vaan AC-sähköä AC-regulaattorin perään. 
Arvaatteko mitä?
Toinen johdotuskuvista on malliin jossa on sekä AC että DC piirit, mutta - ei vilkkuja. Toinen kuva on malliin missä on vilkut, mutta pelkällä DC piirillä, ei AC:ta ollenkaan. 
No niin, missä se nakki nyt on ja mihin kakunpala hävisi?

IMG_20191223_183329.jpg

Aikani itkeskeltyäni ja niistettyäni printattuihin kytkentäkaavioihin sain kerättyä sen verran voimia että tutkiskelin tilanteen olevan silti ihan siedettävä. Eli niin että ajokista löytyy kaikkea ja se kaikki löytyy aina jommasta kummasta kaaviosta. Metsästin ensimmäisenä DC-puolen tasasuuntaajan irrotin sen tylysti pois ja kytkin omasta jännitelähteestä 12v DC-piiriin.
Elikkäs tämän palikan:

IMG_20191223_183539.jpg

Ja ae että toimi vilkut, niin loimotti ja vilkku jotta!
Takavalokin kiilui. Uuh. Niin ihanasti punersi. 
Ja pelasi vaikka miten ravisti ja täristi piuhoja. No johan on persuuna. Tasasuuntaja takaisin kiinni ja pyörä käyntiin (eli pyörä ulos, hana auki, puolipuristin päälle, käynnistyspoljinta sievästi alas niin että puristus löytyy, puolipuristin pois, poljin ylös ja - kaikki voima oikeaan jalkaan, polkaisu, vitut, ei yrittänytkään, ai niin, imu päälle, äskeinen uusiksi, nyt poljin hurahtaa "läpi", saatanan saatana, sama uusiksi, hiki tulee, on tämä saatana työmaa, polkaisu, saikohan se liikaa, sama uusiksi, perkele mikä tuli ostettua, polkaisu - lähti perkele!) vain todetakseni että eipä toimi vilkut edelleenkään. 

Irroitin tasasuuntaajan jälleen ja haalasin itseni ylempänäkin mainitun Sepon luokse. Sepolla on pajalla kaikki maailman vehkeet, luulen että siellä voi halkaista vaikka atomin. Mikrokin on. Ja kahvinkeitin. Muuntajan käämintälaite. Piirikoneita. Asioita joita yhdistelemällä syntyy sähkökitara. Tai viehe.
Kaikkea muuta on paitsi ei tilaa.
Asioiden välissä kulkevilla poluilla ei voi ohittaa, pitää mennä peräjälkeen. Ei se mitään. Keittiöstä löytyi sen verran tilaa että siihen sai variakin josta syötimme tasasuuntaajaan hitusen AC jännitettä. Toiseen puoleen yleismittari kiinni. Tasuri toimi juuri sen verran että AC jännitettä nostaessa ehti juuri 13.jotain DC:tä vilahtaa mittarissa kun se lasahti oikosulkuun.
Selvä peli, käsi ranteesta poikki ja lapsi niellyt kirveen. 

On varmaan käynyt niin että jossain DC-piirissä on piuhan eriste pettänyt ja se on ottanut runkoon ajaessa tai joku muu on aiheuttanut äkillisen virtapiikin niin että tasasuuntaja on kerrassaan niesaantunut ja lakannut toimimasta. Tämä tarkoittaa uuden suuntaajan tilaamista sekä koko pyörän DC-piirin uudellen johdottamista. Jos samat piuhat ovat palvelleet vuodesta -93 on hyvinkin luonnollista että jostain voi eristeet jo vähän rispaantua tai jotain muuta ongelmaa tulla. 

IMG_20191223_183346.jpg

Nakki on taas näkyvissä, helppo se ei ole mutta pituutta näyttäisi siunaantuvan. Kakunpala saa jäädä kadoksiin. Kaljaa näyttää kuitenkin jääneen. 
Tällä hetkellä uusi tasuri on tilattu Brexitlandiasta, se tulee jos Boris vielä sallii toimituksia tänne kapiseen unionieurooppaan. Piuhaa saa Sepolta ja aevan ihania liittimiä justiinsa tämmöisiin tarkoituksiin. Sepon kaupassakin on kaikkea. Onni on alan lähikivijalkakauppa. 

Joo, sellaista.

Joulu tulee. Siihen on valmistauduttu taasen monin eri tavoin. Esimerkiksi inttämällä. 
- Ei osteta kuusta tänä jouluna, käydään muutama havu ja laitetaan veteen uunin päälle, tulee oikea tuoksu. 
- Kyllä ostetaan.
- Jaa? No okei. Mutta pannaan se terasille ikkunan eteen ja ne havut uunin päälle?
- Ei laiteta. Sisälle laitetaan.
- No, mutta, kun äitikin sanoi että voidaan laittaa terasille.
- Millon?
- Kerran kun tultiin kotiin, mistäkähän - no jostain tultiin, niin tuossa koulun mutkassa sanoi joten se on nyt äänin 2-1 kuusi ulkona.
- Onko nauhoitetta?
- Tä?
- Jos ei ole äidin kommentista nauhoitetta niin tuo ei päde.
- Mitä hel.. no eihän tuosta nyt voi olla.. siis.. häh? Kuusi terasille ja sillä selvä. Kyllä kai tässä nyt minäkin saan mielipiteen sanoa.
- Joo, iskä, saat sanoa saat, mutta ei sitä kato oteta huomioon. Kuusi tulee sisälle.

Kuten tarkkaavaisimmat lukijat jo ylläolevasta ehkä päättelivätkin, nostan kuusen tänään kylppäriin sulamaan, koska sehän tulee taas sisälle, tänäkin jouluna. Siitähän se on ennenkin meidän talon Joulu lähtenyt käyntiin, niin nytkin. 
Rauhallista ja mukavaa tätä viikkoa myös teille kaikille, miten sitä sitten vietättekin. 

-- Jumppe
PS: Tiedättekö mikä on aaton aatto? No, se on tto.