28.12.2017

Copyright Jumppe

Tsöt.
Urheilu-uutisia tulee seurattua monesta tuutista. Mukava on esimerkiksi kuunnella selostusta Kärppien matsista. Paikallinen selostaja on kivikova joukkueen fani ja selostus sen mukaista ja tunnetta rutosti. Joitakin hiertää kaverin kotiinpäin veto tapahtumia tulkitessa, mutta itse en niin välitä, minusta on vain hienoa että tunne välittyy reilusti ja äänestä kuulee kun tympii ja myös senkin kun on riemu ylimmillään. 
Se vain on alkanut nyt vaivaamaan tässä sekä muissakin medioissa jotka ao lajista uutisoi että, miten niin jääkiekko?
Jääkiekko.
Kyllä ei varmasti ole.
Kumia se on. 

Markkasen taivalta isossa ja mahtavassa korisliigassa on ollut mukava seurata. Pelistä itsessään en ymmärrä tuon taivaallista enkä kiinnittäisi lajin tuloksiin mitään huomiota ilman Markkasen ympärillä vellovaa hypeä. Hienoahan se on kun kaveri pärjää siellä kovimmassa kähinässä. Samalla on tullut ensimmäisen kerran kiinnitettyä huomiota siihen miten otteluita uutisoidaan yksittäisten pelaajien kohdalta. Peliminuutit, levypallot ja heityt pisteet jne. Joskus levypallot on uutisten mukaan saatu, joskus riistetty.
Outoa minusta, pitänee joskus ihan ottaa selvää milloin levypallo annetaan (pakkohan sen on jonkun antaa jos joku sen saa) ja milloin sen joutuu riistämään. Ja oli tapaus kumpi tahansa niin aina tuntuu se levypallo päätyvän jollekin pelaajalle. Näin ollen esimerkiksi Markkasella pitää olla vähän helvetin iso palkintohuone että ne kaikki levypallot mahtuu jonnekin. Vai lahjoittaakohan se ne hyväntekeväisyyteen?
Ja mikä on levypallo? Eikö se ole silloin.. kiekko? Lätty? Frisbeen näköinen? Voiko edes olla yhtäaikaa levy ja pallo?
Miksi näistä ei kerrota mitään? Tietääköhän ne selostajat ja toimittajat näitä itsekään? 
Höh.

Lohtua tähän tietämättömyyden tiheään pimeyteen tuo se että haikaran pesänteko selvisi. Kyllä on viisas lintu tämä. Haikara. Savea kantaa tolpan nokkaan muurauslaastiksi alkuun että saa risut tarttumaan ja ensimmäisen hirsikerran paikalleen. Omaa "laastia" lintu ei siihen käytä koska se taas houkuttelee loisia ja muita syöpäläisiä jotka sitten vaivaavat pesinnän aikana. Kyllä Ranuan lintuexpertti tämän tiesi kuten ennustinkin. Kovaa tietoa.

Kovaa tietoa tarjoaa myös Jake Nyman musiikin sensuroinnista kertovassa kirjassaan. Makein tapaus tähän saakka luetusta on se kun saksalaisten hävittäjä-ässä, kaikkien palvoma lentäjäsankari Hans-Joachim Marseille eräissä juhlissa yleisön pyynnöstä alkaa soittamaan pianoa. Tunti menee hyvin ja paikalla olleet isot pojat, Aatu, Göbbellssi, Himmlerrssi ja ne muut myhäilevät ja taputtavat. Sitten lentäjä tekee julkean tempun ja alkaa soittamaan jazzia. Tuota natsien kieltämää saatanallista ja turmelevaa musiikkia. Hitler poistuu huoneesta kesken kappaleen. 
Hans-Joachim muuten vitut välitti Aatun aatteista. Libyassa ollessaan hänellä oli sikälästä seurakuntaa oleva palvelija jota piti kaverinaan eikä antanut kenenkään kohdella kaltoin. Muutenkin kaveri teki mitä tahtoi eikä aina piitannut edes komennoista. Normaalisti tuollainen olisi tiennyt hakaristivaltakunnassa kuulakomennusta mutta jos kaveri pudotti parhaimmillaan 17 koneen päivätahtia vihollisen lentsikoita, paha oli mieheen kajota. 
Mutta kaikki loppuu aikanaan, Hans-Joachimilla 22 vuotiaana, kun osuman saanut hävittäjänsä tömähti tonttiin Välimeren rannassa. Legenda miehestä kuitenkin tuli, "Afrikan Tähti". 

-- Jumppe